HINDU MCQ

admin
By admin March 1, 2019 11:41

1.  Which of the following statements are correct about National Tiger Conservation Authority (NTCA)?

1.  National Tiger Conservation Authority is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change constituted under enabling provisions of the Wildlife (Protection) Act, 1972.

2. Minister of environment, forests and climate change is the chairperson for NTCA.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Context: Cheetahs from Namibia to be kept at Nauradehi sanctuary, NTCA tells SC

Both statements are incorrect.

  • The National Tiger Conservation Authority is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change constituted under enabling provisions of the Wildlife (Protection) Act, 1972, as amended in 2006, for strengthening tiger conservation, as per powers and functions assigned to it under the said Act.
  • The National Tiger Conservation Authority has been fulfilling its mandate within the ambit of the Wildlife (Protection) Act, 1972 for strengthening tiger conservation in the country by retaining an oversight through advisories/normative guidelines, based on appraisal of tiger status, ongoing conservation initiatives and recommendations of specially constituted Committees. ‘Project Tiger’ is a Centrally Sponsored Scheme of the Environment, Forests and Climate Change, providing funding support to tiger range States, for in-situ conservation of tigers in designated tiger reserves, and has put the endangered tiger on an assured path of recovery by saving it from extinction, as revealed by the recent findings of the All India tiger estimation using the refined methodology

_____________________________________________________________________________________

2. Global Syndemic of Obesity, Undernutrition and Climate Change” was published by?

(a) UNDP

(b) WHO

(c) World Economic Forum

(d) Lancet

Answer: (d)

Explanation:

Context:  India needs to fight the syndemic on a war footing.

  • The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. The Global Syndemic Commission is one of a series of initiatives on nutrition, including the

EAT–Lancet Commission, led by The Lancet in 2019.

3. Hornbill festival is celebrated in?

(a) Mizoran

(b) Odisha

(c) Nagaland

(d) Meghalaya

Answer: (c)

Explanation:

  • The Hornbill Festival is a celebration held every year from 1 – 10 December, in NagalandNortheast India. It is also called the ‘Festival of Festivals
  • The state of Nagaland is home to several tribes, which have their own distinct festivals. More than 60% of the population of Nagaland depends on agriculture and therefore most of their festivals revolve around agriculture. The Nagas consider their festivals sacred, so participation in these festivals is essential.
  • To encourage inter-tribal interaction and to promote cultural heritage of Nagaland, the Government of Nagaland organizes the Hornbill Festival every year in the first week of December. The first festival was held in 2000.
  • The festival is named after the Indian hornbill, the large and colourful forest bird which is displayed in the folklore of most of the state’s tribes.

4. Indian Housing Project – a housing reconstruction project financed by the

Indian government is in which of the following countries?

(a) Sri Lanka

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Afghanistan

Answer: (a)

Explanation:

Context:

  • India on Sunday handed over 155 houses built under the Indian Housing Project Bridwell Estate in Bogawantalawa, Hatton in the central province of Sri Lanka. Hatton is known as the tea capital of Sri Lanka and is known area is known for its plantation areas.
  • The houses were handed over to beneficiaries jointly by Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickremesinghe & Indian High Commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu.
  • Out of 63,000 houses, India has committed to build under the project, 47,000 have already been constructed

_______________________________________________________________________________________

5. Which of the following statements is/are correct about Quality Council of India?

  1. QCI is as a non-profit autonomous society registered under Societies Registration Act XXI of 1860.
  2. It is established as an accreditation structure in the country and to spread quality movement in India by undertaking a National Quality Campaign.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Context: India replaces advanced light helicopter at Gan Addu Atoll of Malidives.

  • The Quality Council of India (QCI) is a pioneering experiment of the Government of India in setting up organizations in partnership with the Indian industry.

Background

Since 1992 a need had been felt for the establishment of an accreditation body in the country to establish internationally acceptable mechanism for recognition of conformity assessment results. As regards laboratories, an accreditation body under the Ministry of Science & Technology was already functioning. A committee which included various interested ministries and stakeholders including industries was established to make suitable recommendations. The work was coordinated by the then Department of Industries (Department of Industrial Policy and Promotion) and the recommendations were submitted to the Cabinet in 1996. Key recommendations included the Need for establishing an organization jointly by the Government and the industry and the need for the organization to be self-sustaining and be away from the government.

Accepting the recommendations, the Cabinet Committee decided to set up Quality Council of India as a non-profit autonomous society registered under Societies Registration Act XXI of 1860 to establish an accreditation structure in the country and to spread quality movement in India by undertaking a National Quality Campaign.

QCI is governed by a Council comprising of 38 members including the Chairman and Secretary General. The Council has an equal representation of Government, Industry and other Stakeholders.

6. Consider the following statements with respect to Regional Rapid Transit System.

  1. RRTS is a rail-based, high-speed regional transit system
  2. First RRTS will be constructed along Delhi-Ghaziabad-Meerut  route

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation:

Context: The Union Cabinet recently approved the construction of Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Rapid Transit System (RRTS)

  • RRTS is a rail-based, high-speed regional transit system. It will be the fastest, most comfortable and safest model of commuter transport in the National Capital Region (NCR).
  • The rapid rail will have a speed of about 180 Kmph and all the trains will have a state-of-the-art design. Passengers will enjoy aircraft-like seating and other modern facilities.
  • The rapid rail line will run along the Delhi-Meerut highway. As per Niti Aayog, this project aims to take over one lakh private vehicles of the road.
  • The project will involve innovative designing, technology and institutional management. The RRTS aims to streamline the urban transportation system which is stressed due to an increase in private vehicles.
  • Of the total 82.15 km, 68.03 Km would be elevated while the rest 14.12 Km will be underground

_______________________________________________________________________________________

7. Sonowal Kacharis tribe is primarily lives in which of the following state?

(a) Odisha

(b) Assam

(c) West Bengal

(d) Jharkhand

Answer: (b)

Explanation

Context: Arunachal Pradesh protests: Mob burns down deputy CM’s home as violence breaks out in Itanagar. The protests are against the state’s move to provide permanent resident certificates to six tribal communities.

_______________________________________________________________________________

8. Consider the following statements with respect to Mycetoma.

  1. It is also known as Madura Foot.
  • It is endemic in tropical and subtropical areas.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 Nor 2

Answer: (c)

Explanation

Context: Experts call for action against spread of mycetoma.

  • Mycetoma is a chronic, progressively destructive morbid inflammatory disease usually of the foot but any part of the body can be affected. Infection is most probably acquired by traumatic inoculation of certain fungi or ‎bacteria into the subcutaneous tissue.
  • Mycetoma was described in the modern literature in 1694 but was first reported in the mid-19th century in the Indian town of Madura, and hence was initially called Madura foot.
  • Mycetoma commonly affects young adults, particularly males aged between 20 and 40 years, mostly in developing countries. People of low socioeconomic status and manual workers such as agriculturalists, labourers and herdsmen are the worst affected.
  • As mycetoma is a badly neglected disease, accurate data on its incidence and prevalence are not available. However, as in the case of Buruli ulcer, early detection and treatment are important to reduce morbidity and improve treatment outcomes.

Distribution

The causative organisms of mycetoma are distributed worldwide but are endemic in tropical and subtropical areas in the ‘Mycetoma belt’, which includes the Bolivarian Republic of Venezuela, Chad, Ethiopia, India, Mauritania, Mexico, Senegal, Somalia, Sudan and Yemen.

Transmission

Transmission occurs when the causative organism enters the body through minor trauma or a penetrating injury, commonly thorn pricks. There is a clear relationship between mycetoma and individuals who walk barefooted and are manual workers. The disease is common among barefoot populations who live in rural areas in endemic regions but no person is exempted

____________________________________________________________________________________

9. Nauradehi Wildlife Sanctuary is located in which of the following state?

(a) Madhya Pradesh

(b) Odisha

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer: (a)

Explanation:

Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km2 (462 sq mi), is the largest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh state in India. This wildlife sanctuary is a part of 5500 km2 of forested landscape. It is located in the centre of the state covering parts of SagarDamohNarsinghpur, and Raisen Districts. It is about 90 km from Jabalpur and about 56 km from Sagar.

It is a potential site for the Cheetah Reintroduction in India. The cheetah prey density were reasonable and based on current prey density the area could support about 25 cheetahs. 750 km2 area was recommended by relocation of 23 villages. After relocating the species, the site could support over 50 cheetahs and Nauradehi could harbour over 70 individuals.

10. Which of the following statements is/are correct about Bombay Natural History Society (BNHS)?

1.  It is the autonomous body under Ministry of Environment, Forest and climate change.

2.  BNHS is the partner of Birdlife International in India.

Which of the following statements are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation:

Context:  BNHS to undertake a flamingo census; calls in bird enthusiasts to aid the count

The Bombay Natural History Society, founded on 15 September 1883, is one of the largest non-governmental organisations in India engaged in conservation and biodiversity research. It supports many research efforts through grants and publishes the Journal of the Bombay Natural History Society. Many prominent naturalists, including the ornithologists Sálim Ali and S. Dillon Ripley, have been associated with it. The society is commonly known by its initials, BNHS. BNHS is the partner of BirdLife International in India. It has been designated as a ‘Scientific and Industrial Research Organisation’ by the Department of Science and Technology. It’s headquarter is in Mumbai and has one regional centre at Wetland Research and Training Centre, near Chilika Lake, Odisha.

Flamingo Census

flamingo census — that’s what the Bombay Natural History Society (BNHS) is set to conduct to estimate the number of Greater and Lesser Flamingoes across India. The BNHS has identified all major flamingo congregation sites where bird enthusiasts can visit to aid the count.

This will be the first coordinated all-India Flamingo Count. The Flamingo Count Google Document created by BNHS has invited Government Institutions, Indian Bird Conservation Network (IBCN) members, birdwatchers, NGOs, ornithologists, researchers, academicians and nature lovers across India to participate in the mega count event that will be conducted in two phases at a pan-India level. The first phase will be held on February 23-24.

 

Read More:  Daily MCQ

admin
By admin March 1, 2019 11:41